Η εξέλιξη της χειρουργικής μαστού
18 October 2021Παράδοξα της πρόληψης
2 November 2021Μπορεί να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την πρόληψη μέσω αυτού του «δεινόσαυρου» που ονομάζουμε μαστογραφία, μπορεί να μην υπάρχουν μελέτες για το πόσο βοηθάει ο υπέρηχος στην πρόληψη. Μπορεί να περιμένουμε με αγωνία την μελέτη TMIST TRIAL η οποία θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τον ρόλο της τομοσύνθεσης στην πρόληψη( με όλα τα αρνητικά μιας υπερευαίσθητης εξέτασης – μεγάλος αριθμός ίσως ψευδών θετικών αποτελεσμάτων).
Το σίγουρο όμως είναι ότι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επηρεάσουμε την εμφάνιση ή όχι του Καρκίνου του μαστού. Πως; Μα μέσα από αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μας (το τι ζωή διέπουμε δηλαδή) είναι πολύ πιο σημαντικές από οποιαδήποτε γενετικό παράγοντα που μπορει να έχετε ακούσει. Πριν αναφέρω μερικούς από αυτούς πρέπει να καταλάβετε μια στατιστική έννοια η οποία χρησιμοποιείται σε αρκετές μελέτες. Ποια είναι αυτή; Ονομάζεται HAZARD RATIO και συμβολίζεται ως HR. Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι το ποσοστό κατά το οποίο ένα γεγονός συμβαίνει (π.χ καρκίνος μαστού / έτος) σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων διαιρούμενη δια μιας ομάδας ελέγχου, control group.
Όταν λοιπόν η διατροφή, η άσκηση (τα οιστρογόνα προέρχονται και από το λίπος), το κάπνισμα, η χρήση παρατεταμένης ορμονοθεραπείας, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά έχουν ένα hazard ratio 2, σημαίνει ότι αυτά από μόνα τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού 2 φορές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Ενώ το προεφηβικό λίπος, και η παρατεταμένη άσκηση η οποία καθυστερεί την εμμηνόπαυση έχουν ένα HR 1,4 που σημαίνει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου μιάμιση φορά.
Συνοψίζοντας από μια μελέτη η οποία πανέμορφα ονομάστηκε του ενός εκατομμυρίου γυναικών ¨MILLION WOMEN STUDY”, το 2015 στο ANNALS OF ONCOLOGY (ένα περιοδικό με impact factor 32.98 δηλαδή σε ένα περιοδικό με τεράστια σημασία για την επιστημονική κοινότητα), ενδιαφέροντα συμπεράσματα ήταν ότι το κάπνισμα και η Ακτινοβολία είχαν μεγαλύτερη δράση σε γυναίκες κάτω της ηλικίας των 40, ενώ τα ορμονικά συμπληρώματα λόγω συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης παρασκευασμένα από Οιστρογόνα αν και πιο αποτελεσματικά από εκείνα που εμπεριέχουν και προγεστερόνη αυξάνουν όντως τον κίνδυνο Καρκίνο του μαστού.
Εν κατακλείδι οι παράγοντες αυτοί οι οποίοι μέσω της αλλαγής τους μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ειναιː
1) αποφυγή αύξησης σωματικού βάρους κατά την ενηλικίωση
2) αποφυγή Ορμονολογικής θεραπείας αντικατάστασης (διάρκεια – απόκριση)
3) περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ (δόσης – απόκρισης)
4) να είσαι ελαφρώς ενεργή στην σωματική άσκηση (45΄ /ημέρα)
5) θηλασμός ( διάρκεια- απόκριση).